Endüstriyel Gelişim Makaleleri Dr. İlker Güçlü. Yayın Tarihi: 1 Mayıs 2019 Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir? |
Tedarik zincirinde malzeme ve bilgi akışlarının ne derece etkin ve doğru şekilde kurgulandığı ve gerçekleştirildiği, tedarik zinciri yönetiminin başarısının göstergesidir. Tedarik zinciri üyeleri arasında ve her bir üyenin kendi bünyesindeki tüm yönetim ve planlama süreçleri ile operasyonel işleyişlerin yapılandırılması, işletilmesi, kontrolü ve izlenmesi bu kapsamda önemle ele alınmalıdır.
Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir? Hammaddelerin mamullere veya hizmetlere dönüştürülerek son kullanıcılara ulaştırıldığı karmaşık lojistik sistemlerine Tedarik Zincirleri denir. Tedarik zincirleri boyunca malzemelerin ve bilgilerin tedarikçiler ve müşterileri arasında karşılıklı akışına yönelik tüm yönetsel görevler, Tedarik Zinciri Yönetimi olarak tanımlanabilir. Tedarik zinciri yönetim süreçleri ve operasyonel uygulamadaki 'mükemmellik', günümüz zorlu ekonomik ve rekabet koşullarında kurumların sürdürülebilir başarısı için kritik öneme sahiptir.
Tedarik zincirinde mükemmellik için temel amaçlar aşağıdaki gibi sıralanabilir: ● Tedarik zinciri boyunca üretilen değerin artırılması ● Rekabetçiliği artıracak şekilde satın alma yapılması ● Üretim ve lojistik süreçlerinin düzenlenmesi ● Talep ile tedariği dengeleyecek koordinasyon ve işbirliği sağlanması ● Tüm tedarik zinciri süreçlerinin sürekli olarak iyileştirilmesi
Kurumlar mevcut durumları, kabiliyetleri, rekabet koşulları ve pazar dinamikleri gibi sürekli değişen faktörler varlığında tedarik zincirlerini sürekli şekilde değerlendirmeli ve gerektiğinde yeniden yapılandırmalıdır.
3. İşbirliğine Dayalı Planlama, Tahminleme ve Stok Yenileme, CPFR** Bu süreçler ile kurumun müşterileri ve tedarikçileri ile işbirliğine içinde faaliyetlerini biçimlendirmesi hedeflenir. Sadece şirketlerin değil, tedarik zincirlerinin birbiri ile rekabet içerisinde günümüz koşulları düşünüldüğünde CPFR süreçleri yapılandırılmasının önemi gün geçtikçe artmaktadır. Kamçı Etkisi gibi tedarik zincirinde işbirliği eksikliklerinden kaynaklanan çeşitli problemler bu yolla ortadan kaldırılabilmektedir. Bu kapsamda sırasıyla planlamada işbirliği, tahminlemede işbirliği ve stok yenilemede işbirliği süreçleri yapılandırılır ve uygulanmaktadır.
4. Talep Planlama ve Tahminleme Talep planlama kararları ile gelecekteki müşteri taleplerine ilişkin öngörüler oluşturulur. Bu öngörüler, kurumun gelecekteki işgücü, ekipman, hammadde vb. ihtiyaçlarının belirlenmesinde kullanılır. Talep tahminlerini sağlıklı ve güvenilir sistematikler ile üretemeyen şirketlerde, satış ve ciro hedefleri belirlenmesi ile maliyetlerin kontrol altında tutulması konularında ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Talep planlama ve tahminleme teknikleri hakkında detaylı bilgi için, Makale: "Talep Planlama ve Tahminleme nedir?"
'Tedarik Zinciri Yönetimi' süreçlerine odaklı Optimum Planlama eğitimleri nelerdir?
Tedarik zincirinde faaliyet gösteren ve performansını artırmak isteyen kurumların yapılandırması gereken planlama, uygulama ve süreç iyileştirme sistematikleri, işleyiş prensipleri, yöntem ve teknikler uygulamalı olarak ele alınmaktadır. Etkin Tedarik Zinciri Yönetimi sayesinde satın alma, üretim, işgücü, depo ve lojistik kaynaklarının tümünün operasyonel verimlilikleri, teslimat performansı ve müşteri memnuniyeti artırılabilecek; satın alma, üretim, dağıtım ve stok maliyetleri düşürülebilecektir. Sunumlar ve katılımcılara basılı halde dağıtılacak tüm eğitim materyali Türkçe'dir. Detaylar için tıklayınız.
Tedarik
Zinciri
Yönetiminin
Temelleri
Eğitim ve öğrenme yaklaşımımızı inceleyip Eğitim Seçim Matrisi'mizi görüntülemek için tıklayınız. Açık eğitim, kuruma özel eğitim veya danışmanlık hizmeti talepleriniz için bizimle iletişime geçiniz.
|
Copyright © 2023, Optimum Planlama Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri |
|
Anahtar Kelimeler (Keywords): Tedarik Zinciri Yönetimi, TZY, Supply Chain Management, SCM, Üretim Planlama ve Kontrol Eğitim Programları, Planlama Eğitimleri, Planlama Nedir?, Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?, Üretim Planlama Nedir?, Talep Planlama Nedir?, Satış ve Operasyon Planlama Nedir, Malzeme Planlama Nedir?, Detay Çizelgeleme Nedir?, Stok yönetimi, Depo ve Lojistik Planlama Nedir, Stok Yönetimi ve Optimizasyonu Nedir, Optimizasyon Nedir?, İşgücü Planlama Nedir?, Üretim Planlama Eğitimi, Üretim Planlama ve Stok Kontrolü, Production Planning and Inventory Control, Üretimde Genel Planlama ve Çizelgeleme, Talep Planlama, Demand Planning and Sales Forecasting, Satış Tahmin Teknikleri, Talep Tahmin Teknikleri, Talep Tahminleme Teknikleri, Detay Çizelgeleme, Detailed Scheduling, Atölye Çizelgeleme, Makine Çizelgeleme, Çizelgeleme Eğitimi, Kapasite Planlama Eğitimi, Malzeme Planlama Eğitimi, Ana Üretim, Kapasite ve Malzeme Planlama, Kapasite ve Malzeme Planlama, İşgücü Planlama ve Çizelgeleme, Satış Operasyon Planlama, Satış ve Operasyon Planlama, S&OP, Entegre İş Planlama, IBP, İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Kocaeli, Kuruma Özel Eğitim, Açık Eğitim,, In-House Training, Public Training, Seminar, Workshop,, Danışmanlık Hizmetleri, Stok Yönetimi, Sevkiyat Planlama, Lojistik Planlama, Dağıtım Planlama, Stok, Depo ve Lojistik Planlama, Optimizasyon Teknikleri, Robust Tasarım, Robust Design, Taguchi Design, Orthogonal Array, Deneysel Tasarım ve Analiz, Design of Experiments, DOE, Design for Manufacture and Assembly, DFMA, DFR, DFX, Rekabetçi Ürün Geliştirme, Product Design and Development, Process Development, Proses Tasarımı, Kalite Mühendisliği, Kalite Evi, House of Quality, Kalite Fonksiyonu Yayılımı, Quality Function Deployment, QFD, EQFD, Kalite Yönetimi, Quality Management, Kalite Kontrol, İstatistiksel Proses Kontrol, İPK, SPC, Rekabet Stratejileri ve Organizasyon, Rekabet ve Dijitalleşme Odaklı Süreç Analizi ve Tasarımı |