Endüstriyel Gelişim Makaleleri Dr. İlker Güçlü. Yayın Tarihi: 12 Haziran 2018; İçerik Zenginleştirme: 17 Şubat 2021 Talep Planlama Nedir? |
Kurumun ürünlerine veya hizmetlerine yönelik talebin miktarını ve zamanlamasını doğru şekilde öngörebilmesi amacıyla gerçekleştirdiği sistematik planlama faaliyetlerinin tümü Talep Planlama olarak adlandırılabilir. Talebi etkileyebilecek pek çok faktör talep planlama kapsamında kayıt altına alınıp tahminleri üretirken kullanılabilecektir.
Talepleri (ve satışları) etkileyen faktörler nelerdir? Müşteri talebini ve dolayısıyla satışları etkileyen çok sayıda unsur vardır. Talep planını başarılı biçimde hazırlayabilmek için göz önünde bulundurulabilecek faktörler (veriler, bilgiler, olaylar, vb.) aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.
Kurumlar özelinde, yukarıdaki listeye pek çok faktör eklenebilecektir. Talebi etkileyebilecek faktörlerin çokluğu, tahminlerin etkin şekilde üretilmesini zorlaştırmaktadır. Talep planlama süreçleri kapsamında talebi etkileyen bu ve benzeri unsurların tespit edilip gerekirse gruplanması ve sistematik şekilde takip edilmesi gerekir.
Talep tahmini nedir? Talep planlama faaliyetleri kapsamında oluşturulan öngörülere Talep Tahminleri denir. Talep tahminleri kapsamında gelecek dönemler için farklı düzeylerdeki veya segmentlerdeki gruplamalara ilişkin talep miktarları ve fiyat öngörüleri belirlenir. Tahminler, geleceğin nasıl şekilleneceğine dair kurumun öngörüsüdür. Tahmin üretmeyen kurumlar, geleceklerine dair planlama yapmıyor demektir. Özellikle orta ve uzun vadeye ilişkin her türlü kurumsal planlama, üretilecek tahminler ışığında kurgulanmalıdır. Bu sebeple talep tahminlerinin doğru ve güvenilir sistematikler ile oluşturulması kurumun başarısı için kritik öneme sahiptir. Talebi etkilemeye ve şekillendirmeye yönelik fiyat değişiklikleri veya promosyon faaliyetleri tahminleri değiştirecek özelliktedir. Bu faaliyetler de talep planlama içerisine katıldığında sürecin tümü Talep Yönetimi olarak adlandırılabilmektedir.
"Talep yönetimi, kurumsal öncelikler ve hedefler doğrultusunda talebin hacmini, zamanını ve miksini etkilemektir." Philip Kotler
Talep tahmin yöntemleri nelerdir? Talep tahmin yöntemleri iki ana başlıkta toplanır: 1. Muhakemeye dayalı yöntemler ise yöneticilerin, çalışanların, uzmanların bilgi ve tecrübelerine dayalı olarak oluşturulur. 2. İstatistiksel yöntemler ile sayısal hesaplamalara dayalı tahminleri oluşturur.
İstatistiksel yöntemlere bazı örnekler aşağıdaki tabloda sıralanmıştır.
Talep planlama, kurumsal kaynak planlamanın neresindedir? Kurumsal kaynak planlama (Enterprise Resource Planning, ERP) kurumların ana iş süreçlerinin birbiri ile entegre ve koordine olacak biçimde yönetimi olarak tanımlanabilir. Bu kapsamda ana iş süreçleri satış, üretim, tedarik zinciri, satın alma, finans, İK, vb. olarak özetlenebilir. Talep planlamayı, tedarik zinciri yönetimi kapsamında değerlendirmek doğru olacaktır. Talep planlaması, lojistik, üretim ve satın almanın planlamasıyla ve finansal planlama ile doğrudan ilişkilidir. Tedarik zinciri yönetimi ve dolayısıyla talep planlamada mükemmellik hedefleyen kurumların belli başlı fonksiyonel planlama süreçlerine ihtiyacı vardır. Bu süreçler ana hatları ile aşağıda özetlenmiştir. Bu kapsamda Talep Planlama, Talep Yönetimi ve Siparişler başlığı altında yer almaktadır.
Bu fonksiyonlar ile ilgili detaylı bilgi için, Makale: 'Tedarik Zinciri Yönetiminde Mükemmellik nedir?' Kurumların öncelikli olarak yapmaları gereken, mevcut talep tahmin ve planlama süreçlerinin eksiklerini ve ihtiyaçlarını belirlemek, sonrasında da süreçlerini nasıl yapılandırması gerektiğini kurgulamaktır. Optimum Planlama, talep planlama ve tahminleme süreçlerinde mükemmellik odaklı eğitimler ile danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.
Dr. İlker Güçlü | Kurucu, Optimum Planlama | Özgeçmiş için tıklayınız.
İlk
yayınlanma:
12
Haziran
2018,
revizyonlar
ve
içerik
zenginleştirme:
16 Şubat
2021
'Talep Planlama' iş süreçlerine odaklı Optimum Planlama eğitimleri nelerdir?
Kurumun ürünlerine veya hizmetlerine yönelik müşteri taleplerinin doğru biçimde tahminlenmesine ve etkin şekilde planlamasına yönelik güvenilir sistematiklerin kurulmasıdır. Yakın, orta ve uzun vadede tahmin yapmanın teorik altyapısı, kurumsal süreç yapılandırmaları, uygulama odaklı pratik bilgiler ve kapsamlı örnekler sunulacaktır. Bu sayede kurumlar stoklarını ve kapasitelerini daha etkin biçimde yönetebilecek, operasyonel verimlilikte, müşteri memnuniyetinde ve karlılıkta artış sağlayacak, rekabetçilerine karşı avantaj sağlayacaklardır. Sunumlar ve katılımcılara basılı halde dağıtılacak tüm eğitim materyali Türkçe'dir. Detaylar için tıklayınız.
Talep
Planlama
ve Satış
Tahminleme
Eğitim Seçim Matrisi için tıklayınız. Eğitim ve danışmanlık talepleriniz için iletişime geçiniz.
Kurumsal performansınıza sunabileceğimiz katkılar için,
|
Copyright © 2023, Optimum Planlama Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri |
|
Anahtar Kelimeler (Keywords): Tedarik Zinciri Yönetimi, TZY, Supply Chain Management, SCM, Üretim Planlama ve Kontrol Eğitim Programları, Planlama Eğitimleri, Planlama Nedir?, Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?, Üretim Planlama Nedir?, Talep Planlama Nedir?, Satış ve Operasyon Planlama Nedir, Malzeme Planlama Nedir?, Detay Çizelgeleme Nedir?, Stok yönetimi, Depo ve Lojistik Planlama Nedir, Stok Yönetimi ve Optimizasyonu Nedir, Optimizasyon Nedir?, İşgücü Planlama Nedir?, Üretim Planlama Eğitimi, Üretim Planlama ve Stok Kontrolü, Production Planning and Inventory Control, Üretimde Genel Planlama ve Çizelgeleme, Talep Planlama, Demand Planning and Sales Forecasting, Satış Tahmin Teknikleri, Talep Tahmin Teknikleri, Talep Tahminleme Teknikleri, Detay Çizelgeleme, Detailed Scheduling, Atölye Çizelgeleme, Makine Çizelgeleme, Çizelgeleme Eğitimi, Kapasite Planlama Eğitimi, Malzeme Planlama Eğitimi, Ana Üretim, Kapasite ve Malzeme Planlama, Kapasite ve Malzeme Planlama, İşgücü Planlama ve Çizelgeleme, Satış Operasyon Planlama, Satış ve Operasyon Planlama, S&OP, Entegre İş Planlama, IBP, İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Kocaeli, Kuruma Özel Eğitim, Açık Eğitim,, In-House Training, Public Training, Seminar, Workshop,, Danışmanlık Hizmetleri, Stok Yönetimi, Sevkiyat Planlama, Lojistik Planlama, Dağıtım Planlama, Stok, Depo ve Lojistik Planlama, Optimizasyon Teknikleri, Robust Tasarım, Robust Design, Taguchi Design, Orthogonal Array, Deneysel Tasarım ve Analiz, Design of Experiments, DOE, Design for Manufacture and Assembly, DFMA, DFR, DFX, Rekabetçi Ürün Geliştirme, Product Design and Development, Process Development, Proses Tasarımı, Kalite Mühendisliği, Kalite Evi, House of Quality, Kalite Fonksiyonu Yayılımı, Quality Function Deployment, QFD, EQFD, Kalite Yönetimi, Quality Management, Kalite Kontrol, İstatistiksel Proses Kontrol, İPK, SPC, Rekabet Stratejileri ve Organizasyon, Rekabet ve Dijitalleşme Odaklı Süreç Analizi ve Tasarımı |