Endüstriyel Gelişim Makaleleri Dr. İlker Güçlü. Yayın Tarihi: 1 Kasım 2018 Detay Çizelgeleme Nedir? |
Detay Çizelgeleme (Detailed Scheduling), üretim sistemlerinde işlenecek iş emirlerinin veya siparişlerin, hangi kaynaklar tarafından ve hangi zaman aralığında yapılacağının belirlenmesidir. Sevkiyat, üretim ve malzeme temin planları doğrultusunda üretim ortamında işlerin ve operasyonların hangi sırada yapılması gerektiğinin belirlendiği aşamadır. Tedarik Zinciri Yönetimi kapsamında operasyonlara başlamadan önce hazırlanan en son ve en detaylı planlar Detay Çizelgeleme ile oluşturulur.
Detay Çizelgeleme, Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) kapsamında İleri Üretim Çizelgeleme (Advanced Production Scheduling, APS) olarak da adlandırılmaktadır.
Detay Çizelgeleme'de Gantt Şemaları Kullanımı Üretim veya malzeme planları tablolar kullanılarak kolaylıkla oluşturulup takip edilebilirken Detay Çizelgeleri takip etmek için en kullanışlı araçlar Gantt Şemaları'dır. Gantt şemaları çizelgelerin geliştirilmesinde, incelenmesinde ve takibinde önemli ölçüde kolaylıklar sağlamasından dolayı yenilikçi sistematiklerin bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin, Bir kaynağın işleri hangi sıra ile yapacağı Detay Çizelgeleme sürecinin vereceği bir karardır. Bu sıralama kararı doğrultusunda oluşturulan gantt şemaları, kaynakların malzemeleri işleme sırasını ve gerekiyorsa setup ihtiyaç zamanlamasını gösterebilir. Bu görünüm 'Kaynak Odaklı' olarak adlandırılır.
Belli bir işin üretim ortamı içerisinde işlemeye tabi tutulacağı kaynaklar ve dolayısıyla izleyeceği rotası da gantt şemaları ile incelenebilir. Bu görünüm 'İş Emri' veya 'Sipariş Odaklı' olarak adlandırılır.
Detay Çizelgeleme, kurumsal kaynak planlamanın neresindedir? Kurumsal kaynak planlama (Enterprise Resource Planning, ERP) kurumların ana iş süreçlerinin birbiri ile entegre ve koordine olacak biçimde yönetimi olarak tanımlanabilir. Bu kapsamda ana iş süreçleri satış, üretim, tedarik zinciri, satın alma, finans, İK, vb. olarak özetlenebilir. Detay Çizelgeleme'yi tedarik zinciri yönetimi kapsamında üretim planlamanın bünyesinde değerlendirmek doğru olacaktır. Tedarik zinciri yönetimi, üretim planlama ve ve dolayısıyla Detay Çizelgeleme'de mükemmellik hedefleyen kurumların belli başlı fonksiyonel planlama süreçlerine ihtiyacı vardır. Bu süreçler ana hatları ile aşağıda özetlenmiştir.
Bu fonksiyonlar ile ilgili detaylı bilgi için, Makale: 'Tedarik Zinciri Yönetiminde Mükemmellik nedir?'
Çok sayıda faktörün göz önünde bulundurulması gereken üretim planlama ve detay çizelgeleme gibi süreçlerde manüel biçimde deneme-yanılma ile çok uzun ve zahmetli yöntemler ile hazırlanabilen üretim planları uygulanan yenilikçi sistematikler sayesinde çok daha kısa sürelerde daha etkin ve güvenilir şekilde oluşturulabilmektedir. Kurumların öncelikli olarak yapmaları gereken, mevcut üretim planlama ve detay çizelgeleme süreçlerinin eksiklerini ve ihtiyaçlarını belirlemek, sonrasında da süreçlerini nasıl yapılandırması gerektiğini kurgulamaktır. Optimum Planlama, üretim planlama ve detay çizelgeleme süreçlerinde mükemmellik odaklı eğitimler ile danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.
Dr. İlker Güçlü | Kurucu, Optimum Planlama | Özgeçmiş için tıklayınız. İlk yayınlanma: 1 Kasım 2018 Bu yazı, genel bilgi amaçlıdır. Sözü edilenler her kurum için geçerli olmayabilir.
'Detay Çizelgeleme' iş süreçlerine odaklı Optimum Planlama eğitimleri nelerdir?
Eğitim ve öğrenme yaklaşımımızı inceleyip Eğitim Seçim Matrisi'mizi görüntülemek için tıklayınız. Açık eğitim, kuruma özel eğitim veya danışmanlık hizmeti talepleriniz için bizimle iletişime geçiniz.
|
Copyright © 2023, Optimum Planlama Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri |
|
Anahtar Kelimeler (Keywords): Tedarik Zinciri Yönetimi, TZY, Supply Chain Management, SCM, Üretim Planlama ve Kontrol Eğitim Programları, Planlama Eğitimleri, Planlama Nedir?, Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?, Üretim Planlama Nedir?, Talep Planlama Nedir?, Satış ve Operasyon Planlama Nedir, Malzeme Planlama Nedir?, Detay Çizelgeleme Nedir?, Stok yönetimi, Depo ve Lojistik Planlama Nedir, Stok Yönetimi ve Optimizasyonu Nedir, Optimizasyon Nedir?, İşgücü Planlama Nedir?, Üretim Planlama Eğitimi, Üretim Planlama ve Stok Kontrolü, Production Planning and Inventory Control, Üretimde Genel Planlama ve Çizelgeleme, Talep Planlama, Demand Planning and Sales Forecasting, Satış Tahmin Teknikleri, Talep Tahmin Teknikleri, Talep Tahminleme Teknikleri, Detay Çizelgeleme, Detailed Scheduling, Atölye Çizelgeleme, Makine Çizelgeleme, Çizelgeleme Eğitimi, Kapasite Planlama Eğitimi, Malzeme Planlama Eğitimi, Ana Üretim, Kapasite ve Malzeme Planlama, Kapasite ve Malzeme Planlama, İşgücü Planlama ve Çizelgeleme, Satış Operasyon Planlama, Satış ve Operasyon Planlama, S&OP, Entegre İş Planlama, IBP, İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Kocaeli, Kuruma Özel Eğitim, Açık Eğitim,, In-House Training, Public Training, Seminar, Workshop,, Danışmanlık Hizmetleri, Stok Yönetimi, Sevkiyat Planlama, Lojistik Planlama, Dağıtım Planlama, Stok, Depo ve Lojistik Planlama, Optimizasyon Teknikleri, Robust Tasarım, Robust Design, Taguchi Design, Orthogonal Array, Deneysel Tasarım ve Analiz, Design of Experiments, DOE, Design for Manufacture and Assembly, DFMA, DFR, DFX, Rekabetçi Ürün Geliştirme, Product Design and Development, Process Development, Proses Tasarımı, Kalite Mühendisliği, Kalite Evi, House of Quality, Kalite Fonksiyonu Yayılımı, Quality Function Deployment, QFD, EQFD, Kalite Yönetimi, Quality Management, Kalite Kontrol, İstatistiksel Proses Kontrol, İPK, SPC, Rekabet Stratejileri ve Organizasyon, Rekabet ve Dijitalleşme Odaklı Süreç Analizi ve Tasarımı |