Endüstriyel Gelişim Makaleleri Dr. İlker Güçlü. Yayın Tarihi: 4 Mart 2019 Satış ve Operasyon Planlama Nedir? |
Satış ve Operasyon Planlama orta ve uzun vadede öngörülen talep ile sağlanabilecek tedariği dengeleyen, bunu yaparken stratejileri ve karlılığa odaklanan sistematik bir planlama sürecidir. Entegre İş Planlama (Integrated Business Planning, IBP) olarak da adlandırılan Satış ve Operasyon Planlama (S&OP) satış, pazarlama, üretim, planlama, satın alma, lojistik ve finans gibi tüm organizasyonel departmanlarının planlarını birbiri ile entegre eden bir yaklaşımdır. Bu bağlamda kurumların departmanlar arası koordinasyon, iletişim ve senkronizasyon kabiliyetlerini artırarak pazar dinamiklerine daha hızlı ve etkin şekilde cevap vermesini sağlar.
Aylık S&OP döngüsü aşağıdaki görselde özetlenmiştir.
Her bir aşamadaki temel
faaliyetler aşağıda
belirtilmiştir.
Ürün ömür döngüleri
yönetimi, ürün portföy
yönetimi, ürün
geliştirme ve lansman
projelerinin planlaması,
ar-ge ve iyileştirme
projelerinin planlaması
ile projelerin kurumsal
planlara entegrasyonu bu
aşama ile sağlanır. Satış tahminlerinin üretilmesi, fiyatlandırma öngörülerinin oluşturulması ile satış ve tahmin performans göstergeleri takibi bu aşamada sağlanır. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi Talep Planlama Nedir? adlı yazımızda ele alınmıştır. Tedarik Planlama (Operasyon Planlama) kapsamında ne yapılır? Kritik satın alma, üretim, depo ve lojistik kaynakları kapasite ihtiyaçlarının belirlenmesi ile talebi karşılayacak planların oluşturulması bu aşama ile sağlanır. Alternatif operasyon planları değerlendirilerek stok (veya birikmiş sipariş) projeksiyonları hazırlanır. Tüm operasyonlara ilişkin performans göstergeleri takibi yapılır. Finansal Planlama ve Mutabakat kapsamında neler yapılır?
Finansal projeksiyonlar
ve riskler, alternatif
senaryolar doğrultusunda
değerlendirilir.
Bütçeden muhtemel
sapmalar analiz edilir.
Açıkta kalan konular ile
üst yönetime sunulacak
öneriler bu aşamada
belirlenir.
Tüm departman planları
değerlendirilir, alınan
kararlar gözden
geçirilir ve onaylanır.
Kurumun Satış ve
Operasyon Planı
belirlenmiş olur.
Stratejik hedefler,
finansal hedefler ve
genel kurumsal
performans bu aşamada
değerlendirilir.
Satış ve Operasyon Planlama (S&OP/IBP) şirket yönetmenin yeni biçimidir.
'Satış ve Operasyon Planlama, S&OP/IBP' iş süreçlerine odaklı Optimum Planlama eğitimleri nelerdir?
Eğitim İçeriği
Eğitim Seçim Matrisi için tıklayınız. Eğitim ve danışmanlık talepleriniz için iletişime geçiniz.
Kurumsal performansınıza sunabileceğimiz katkılar için,
|
Copyright © 2023, Optimum Planlama Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri |
|
Anahtar Kelimeler (Keywords): Tedarik Zinciri Yönetimi, TZY, Supply Chain Management, SCM, Üretim Planlama ve Kontrol Eğitim Programları, Planlama Eğitimleri, Planlama Nedir?, Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?, Üretim Planlama Nedir?, Talep Planlama Nedir?, Satış ve Operasyon Planlama Nedir, Malzeme Planlama Nedir?, Detay Çizelgeleme Nedir?, Stok yönetimi, Depo ve Lojistik Planlama Nedir, Stok Yönetimi ve Optimizasyonu Nedir, Optimizasyon Nedir?, İşgücü Planlama Nedir?, Üretim Planlama Eğitimi, Üretim Planlama ve Stok Kontrolü, Production Planning and Inventory Control, Üretimde Genel Planlama ve Çizelgeleme, Talep Planlama, Demand Planning and Sales Forecasting, Satış Tahmin Teknikleri, Talep Tahmin Teknikleri, Talep Tahminleme Teknikleri, Detay Çizelgeleme, Detailed Scheduling, Atölye Çizelgeleme, Makine Çizelgeleme, Çizelgeleme Eğitimi, Kapasite Planlama Eğitimi, Malzeme Planlama Eğitimi, Ana Üretim, Kapasite ve Malzeme Planlama, Kapasite ve Malzeme Planlama, İşgücü Planlama ve Çizelgeleme, Satış Operasyon Planlama, Satış ve Operasyon Planlama, S&OP, Entegre İş Planlama, IBP, İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Kocaeli, Kuruma Özel Eğitim, Açık Eğitim,, In-House Training, Public Training, Seminar, Workshop,, Danışmanlık Hizmetleri, Stok Yönetimi, Sevkiyat Planlama, Lojistik Planlama, Dağıtım Planlama, Stok, Depo ve Lojistik Planlama, Optimizasyon Teknikleri, Robust Tasarım, Robust Design, Taguchi Design, Orthogonal Array, Deneysel Tasarım ve Analiz, Design of Experiments, DOE, Design for Manufacture and Assembly, DFMA, DFR, DFX, Rekabetçi Ürün Geliştirme, Product Design and Development, Process Development, Proses Tasarımı, Kalite Mühendisliği, Kalite Evi, House of Quality, Kalite Fonksiyonu Yayılımı, Quality Function Deployment, QFD, EQFD, Kalite Yönetimi, Quality Management, Kalite Kontrol, İstatistiksel Proses Kontrol, İPK, SPC, Rekabet Stratejileri ve Organizasyon, Rekabet ve Dijitalleşme Odaklı Süreç Analizi ve Tasarımı |